bg_img

Prosedur



SISTEM PENGURUSAN HALAL MALAYSIA (MHMS) 2020

Please click here.


MANUAL PROSEDUR PENSIJILAN HALAL MALAYSIA (DOMESTIK) 2020

Please click here.




Malaysian Standard on Halal Food (MS 1500:2009)

Standard Malaysia bertajuk 'Makanan Halal: Pengeluaran, Penyediaan, Pengendalian dan Penyimpanan - Panduan Umum (MS 1500: 2009) telah dibangunkan di bawah Sistem Pembangunan Standard Malaysia, di bawah sayap Jabatan Standards Malaysia (DSM), Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi.

The Standard Malaysia adalah salah satu daripada lima inisiatif kerajaan dalam merealisasikan impian menjadikan Malaysia sebagai pusat makanan halal.

Standard ini dibangunkan oleh Jawatankuasa Standardisasi Industri Negara yang berkaitan dengan perkara-perkara yang Halal (ISC I), dan diwakili oleh pelbagai organisasi termasuk JAKIM, yang bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa Teknikal. Sila rujuk Lampiran 1 untuk gambaran keseluruhan sistem pembangunan piawaian di Malaysia dan bagaimana ISC I menyumbang kepada sistem ini.

Standard ini mengandungi garis panduan yang praktikal bagi industri makanan mengenai penyediaan dan pengendalian makanan halal (termasuk penambah nutrien). Ia bertujuan untuk menetapkan peraturan-peraturan asas bagi produk makanan atau perniagaan makanan di Malaysia. Ia akan digunakan oleh JAKIM sebagai asas untuk pensijilan manakala keperluan lain juga akan diambil kira untuk melengkapkan proses pensijilan.

Rujuk Lampiran 2 untuk ringkasan pembangunan Standard Malaysia berkaitan dengan makanan halal.

 Dokumen ini telah melalui proses yang diperlukan oleh agensi piawaian antarabangsa seperti; Pertubuhan Standardisasi Antarabangsa (ISO), di mana sistem pembangunan standard antarabangsa adalah berdasarkan kepada persetujuan semua pihak penting, termasuk kerajaan, sektor swasta, badan bukan kerajaan, penyelidik dan badan-badan profesional. Malaysia (DSM) menggunakan dasar ISO yang sama.

Adalah diharapkan bahawa pada masa akan datang, Standard Malaysia (Kerajaan dokumen rasmi) akan dipromosikan di peringkat antarabangsa dan diiktiraf oleh negara-negara lain atau blok seperti Amerika, Eropah, China dan anggota ASEAN.

For further information, please contact :

Department of Standardization Malaysia,
Ministry of Science, Technology and Innovation,  
Century Square, Tingkat 1 & 2, 
Blok 2300, Jalan Usahawan, 
63000, Cyberjaya, Selangor.

 

 

Telephone : 03-8318 0002 
Fax : 03-8319 3131

Website: www.standardsmalaysia.gov.my 
Email: info@standardsmalaysia.gov.my

 

Standard Malaysia bertajuk 'Makanan Halal: Pengeluaran, Penyediaan, Pengendalian dan Penyimpanan - Panduan Umum (MS 1500: 2009) telah dibangunkan di bawah Sistem Pembangunan Standard Malaysia, di bawah sayap Jabatan Standards Malaysia (DSM), Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi.

 

 


Pemohon yang layak memohon Sijil Pengesahan Halal dikategorikan seperti berikut:

  • Pengeluar/ pengilang produk (manufacturer/ producer);
  • Pengedar/penjual (distributor/ trader);
  • Pengeluar sub-kontrak (sub-contract manufacturer);
  • Pembungkusan semula (repacking);
  • Premis makanan (food premise);
  • Rumah sembelih (abattoir/slaughter house).

Permohonan Sijil Pengesahan Halal bagi pasaran di peringkat nasional dan antarabangsa hendaklah memohon secara terus kepada Hab Halal, JAKIM melalui permohonan secara online.

Permohonan Sijil Pengesahan Halal bagi pasaran di peringkat pasaran tempatan, permohonan hendaklah dipohon terus kepada JAIN/MAIN mana yang berkenaan.

Permohonan akan ditolak bagi perkara-perkara berikut:

  • Syarikat yang mengeluar dan mengedar produk halal dan tidak halal;
  • Produk yang tidak halal;
  • Bahan semulajadi yang tidak melibatkan sebarang pemerosesan;
  • Ubat-ubatan atau produk yanng dikategorikan sebagai keluaran farmaseutikal oleh Kementerian Kesihatan Malaysia ;
  • Pewarna rambut (hair color / hair dye);
  • Produk siap diproses (finish processed product) yang dikeluarkan di luar negara;
  • Baja dan makanan binatang;

Pemohon perlu mengisi borang yang bersesuaian :

  • Produk / Barangan Gunaan
  • Premis Makanan
  • Rumah Sembelih

Borang permohonan hendaklah lengkap diisi secara online dengan mengemukakan butiran-butiran seperti yang dikehendaki di dalam borang dan menyertakan sijil-sijil yang berkaitan, seperti berikut:

  • Profil syarikat;
  • Nama dan keterangan produk / menu untuk disahkan;
  • Bahan ramuan yang digunakan;
  • Nama dan alamat pengeluar / pembekal ramuan;
  • Status halal bahan ramuan beserta sijil halal atau spesifikasi produk bagi bahan ramuan kritikal (jika berkaitan);
  • Jenis bahan pembungkusan;
  • Proses dan prosedur pengeluaran;
  • Lain-lain dokumen seperti HACCP, ISO, GHP, GMP, TQM dan sebagainya (Jika ada); dan
  • Peta lokasi premis / kilang.
  • Pemohon hendaklah menyediakan fail khas "Sijil Pengesahan Halal" untuk menyimpan dokumen-dokumen berkaitan dan boleh dirujuk apabila pemeriksaan dijalankan ke atas premis tersebut.

For the purpose of this procedure, the following definitions apply  :

Lembaga Diiktiraf

Pihak berkuasa yang diiktiraf merujuk kepada JAKIM, JAIN atau MAIN, yang mana berkenaan.

Undang - Undang Islam (Syara')

Undang-undang Islam (Syara ') merujuk kepada undang-undang Islam mengikut sekolah Syafi'e yang pemikiran, atau Maliki, Hambali atau Hanafi sekolah pemikiran, seperti yang diperintahkan oleh Raja Malaysia dan dikuatkuasakan dalam Wilayah Persekutuan atau ditetapkan oleh Ketua Diraja Negeri mana-mana negeri dan dikuatkuasakan di negeri masing-masing.

Halal Logo

halalLOGO

Logo Halal merujuk kepada logo yang dikeluarkan oleh JAKIM / JAIN / MAIN dan mengandungi :

    • Mempunyai bintang lapan puncak di tengah-tengah bulatan.
    • Perkataan Arab - "حلآل" di tengah-tengah bintang.
    • Perkataan "HALAL" dalam huruf Roman di bawahnya.
    • Perkataan "Malaysia" yang ditulis dalam huruf Roman dan ماليزيا dalam bahasa Arab dalam bulatan logo.
    • Dua kecil lima bintang puncak diletakkan untuk memisahkan huruf Roman daripada perkataan Arab disebut.

 

Halal

"Berasal Halal dari frasa dalam bahasa Arab yang bermaksud dibenarkan atau dibenarkan oleh undang-undang Islam"

Takrif Halal mengikut Perintah Perihal Dagangan (Penggunaan istilah "Halal") 1975 adalah seperti berikut:

Apabila istilah ini digunakan berhubung dengan makanan dalam apa-apa bentuk sekalipun, dalam proses perdagangan atau perniagaan sebagai satu aspek perdagangan atau sebahagian daripada satu aspek perdagangan untuk makanan yang disebut, istilah 'Halal', 'Dijamin Halal' atau ' makanan Islam 'atau apa-apa terma lain yang boleh digunakan untuk menunjukkan atau mungkin difahamkan sebagai bermaksud untuk menunjukkan adalah halal untuk dimakan oleh orang Islam dan dibenarkan dalam agama mereka sebagai makanan yang disebut untuk dimakan, oleh itu mesti bermakna yang berikut, iaitu, makanan yang baginya apa-apa terma yang digunakan:

    • Tidak berpunca daripada atau mengandungi apa-apa bahagian atau benda dari binatang yang diharamkan kepada orang Islam oleh undang-undang Islam, atau haiwan yang tidak disembelih mengikut hukum syarak.
    • Tidak mengandungi apa-apa bahan yang dianggap suci dalam undang-undang Islam.
    • Tidak disediakan, diproses atau dikilang menggunakan peralatan atau perkakas yang tidak bebas daripada kekotoran seperti yang ditakrifkan oleh undang-undang Islam.
    • Pada peringkat penyediaan, pemprosesan atau penyimpanan, tidak bersentuhan dengan atau disimpan berhampiran apa-apa jenis makanan yang tidak memenuhi kehendak para (s) (a), (b) atau (c) atau mana-mana bahan-bahan yang dianggap suci oleh undang-undang Islam.

 

Makanan dan Minuman Produk

Produk makanan dan minuman merujuk kepada produk yang dibuat atau dihasilkan atau tidak produk atau hasil atau output yang melibatkan makanan dan minuman.

 

Barangan pengguna

Barangan Pengguna merujuk kepada barang-barang yang tidak makanan atau minuman berasaskan; untuk kosmetik contoh, pakaian dan peralatan.

Premis makanan

Premis makanan merujuk kepada bangunan dan premis di mana perniagaan makanan dan minuman dijalankan termasuk restoran, medan selera, dapur komersial, kafetaria, kedai roti, restoran makanan segera, kantin, restoran kelab / hotel, kiosk, katerer dan lain-lain.

Rumah sembelih

Rumah sembelih merujuk kepada tempat atau premis penyembelihan dan / atau memproses haiwan.



Alamat Halal

BAHAGIAN PENGURUSAN HALAL,
JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA,
Aras 6 & 7, Blok D,
Kompleks Islam Putrajaya (KIP),
No. 3 Jalan Tun Abdul Razak,
Presint 3, 62100 Putrajaya, Malaysia.

Telefon : 03-8892 5000 | Fax : 03-8892 5005 | Emel : pr_halal@islam.gov.my


Ikuti kami di media sosial

facebook_icon x_icon